Цел на фондация “Православен храм Свети Стефан в Цариград” Българската църква “Свети Стефан” Контакти и дарения Партньори

Приключи DMS кампанията за набиране на средства за реставрация на иконостаса на българската църквата“ Св. Стефан” в Цариград

12 465 SMS бяха пуснати в подкрепа на кампанията „Да съхраним българската църква „Св. Стефан” в Цариград” на фондация "Български православен храм „Св. Стефан“ в Цариград".Реставрацията включва полагането на нов златен варак и прецизна реконструкция на повредени сегменти. До момента са събрани 21 400 лв. Средствата, които са необходими за реставарцията на иконостаса на българската църква « Св. Стефан» в гр. Истанбул възлизат на 75 000 евро. Кампанията продължава чрез набиране на средства по банков път и организиране на благотворителни мероприятия. На 2 септември 2011 г.започна ремонта по конструкцията и фасадата на църквата. Ремонтът се финансира от Истанбулската голяма община, община Фатих и окръжната администрация на Турция. Предвижда се да бъдат подновени извитите части на покрива и да се отстранят повредите по основния корпус. Със специални химикали ще бъдат почистени замърсените и потъмнели части на конструкцията. Липсващите орнаменти ще бъдат заменени с точни копия. Ще бъдат обновени и външните части на църковния комплекс и подновени основите. Общината не поема инериорната част от храма, в която е и иконостаса, най-важната част на църковния комплекс.

Партньори на инициативата бяха : телевизия bbt, dir.bg, bgvestnik.eu ,Двери на православието

Смесен хор " Бургас " дари средства за реставрацията на иконостаса на " Св. Стефан"

На 1 април смесен хор " Бургас " с диригент г-жа Светла Стоева се включи в дарителската кампания " Да съхраним българската църква Св.Стефан в Истанбул".

Хорът изнесе благотворителен концерт в българската църква " Св. Иван Рилски" в Истанбул. ". Програмата включваше български и руски църковни песнопения и произведения от хоровата ни класика. Инициативата е в подкрепа на реставрацията на иконостаса на уникалната Желязна църква на Златния рог. На мероприятието присъстваха представители на православната общност на Истанбул и туристи от България. Бяха събрани 550 лв.

9 555 SMS подкрепиха кампанията за реставрацията на иконостаса на българската църква " Св. Стефан " в Истанбул

9 555 SMS подкрепиха кампанията за реставрацията на иконостаса на българската църква " Св. Стефан " в Истанбул, която обяви през септември фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград"

Тримесечна национална дарителска DMS кампания, за набиране на средства за реставрация на иконостаса , чрез изпращане на дарителски SMS старитирала на 1 септември, приключи на 30 ноември.

Благодарим за подкрепата на всички дарители!

Кампанията цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса на българския православен храм на брега на Златния рог в Истанбул, който не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. (вече 113 г.).

Реставрацията включва полагането на нов златен варак и прецизна реконструкция на повредени сегменти.

По поръчка на фондация " Български правоослевен храм Св. Стефан в Цариград" на 15 септември за гр. Истанбул заминаха наши изтъкнати специалист в областта на реставрацията проф. Григори Григориев и ас. Владимир Цветков, които изготвиха обстойна експертиза за състоянието на иконостаса на "Св. Стефан" и дадоха своите препоръки.

Кампанията продължава, чрез набиране на средства по банков път.

Партньори на инициативата бяха: БНТ, TV 7, вестник " Монитор" , вестник "Новинар", БНР и телевизия " Европа" .

Стартира 3-месечна национална дарителска кампания за дарения, чрез изпращане на дарителски DMS SVSTEFAN на номер 17 777 за всички мобилни оператори. Партньори в кампанията за изпращане на DMS са: Фондация " Помощ за благотворителността В България" и "Български донорски форум"

1 септември 2011 г. с пресконференция в БТА Фондация „Български православен храм Св. Стефан" обяви началото на мащабна дарителска кампания под надслов „Да съхраним българската църква „Св. Стефан" в Цариград".

Кампанията цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса и олтара на българския православен храм на брега на Златния рог в Истанбул. Реставрацията включва полагането на нов златен варак, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса и цялостно обновяване на олтара на църковния комплекс.

Жени Лазарова от фондацията сподели „Длъжни сме да запазим и поддържаме за бъдещите поколения този безценен исторически паметник, за да съхраним частица от световното културно наследство и важен символ на българщината.", като подчерта, че иконостасът не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. (вече 113 г.).

Проектът ще бъде осъществен от турски специалисти в областта на реставрацията на исторически паметници, а от страна на българската държава ще присъства специалист в областта. . Затова днес фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград" стартира тримесечна национална дарителска DMS кампания за набиране на средства за реставрация на иконостаса. Средства ще се набират с дартелски SMS на номер 17 777 с текст DMS SVSTEFAN.

Архитект Васил Китов, методически ръководител и консултант на проекта от страна на българската държава, подчерта, че църквата „Свети Стефан" е обявена за най-красивата църква измежду всичките около 90 църкви в Истанбул и е част от турския регистър на паметници на културата от национално значение. Иконостасът на храма е изключително ценен, изящен, пластичен и декоративен, но е в много тежко състояние

Дамският хор « Търновград» подкрепя кампанията за набиране на средства за реставрация на иконостаса и олтара в « Св. Стефан»

На 23 юли 2011г. в българската църква " Св. Стефан " в гр. Истанбул архимандрит Калист извърши водосвет за здраве и дамския хор " Търновград" изнесе концерт с ортодоксални песнопения. Целта на мероприятието е подкрепа на дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на иконостаса и олтара и покриването му със златен варак. Присъстваха представители на фондация " Български православен храм Св. Стефан в Цариград", цариградски българи, българският консул в гр. Истанбул, представител на Вселенската патриаршия и туристи. Бяха събрани 510 лв. Диригентката на хора г-жа Мария Павлова получи дарителска грамота.

Празничен концерт в Желязната църква - Българската църква „Свети Стефан" в Истанбул чества патронния си празник.

27 декември 2010 г. За събитието в града на Босфора са врачанският митрополит Калиник и главният секретар на Светия Синод епископ Наум, представители на фондацията « Български православен храм „Свети Стефан" в Цариград», които са организатори на събитието.

Хорът на транспортните работници с диригент Петър Матев изнесоха празничен концерт с ортодоксални песнопения. На литургията присъстваха гости от Бългапия дошли специално за празника и цариградси бълга.

Преди 3 години българският храм „Свети Стефан" бе обявен за най-красивата църква в Турция. Тя е единствената желязна църква в света и е уникална по своя модел.

150 години Българския Великден

На 3 април 2010 г. година Българският Великден става на 150 години. По инициатива на фондация "Български православен храм "Св. Стефан" в Цариград" на 3 април в навечерието на Великден събитието се отбеляза с великденска служба в българския железен храм "Свети Стефан" край Златния рог в Цариград.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква възкресно богослужение и света литургия отслужи Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, пратеник на Св. Синод на Българската православна църква.

Службата се излъчваше от БНТ директно.

На 4 април, неделя Пасха, службата на така нареченото Второ Възкресение се извърши в храма от епископ Сионий, иконом Ангел Иванов Велков и архимандрит Евтимий. Към присъстващите ще се присъединят и цариградските българи, които по традиция посрещат Великден в храм "Св. Иван Рилски" в Българската екзархия.

Накратко, историята на Българския Великден започва през 1860 г. Тогава се полага началото на църковно-народните борби за свобода и независимост. Няколко будни български духовници начело с еленчанина Иларион Макариополски, общественици и книжовници се осмеляват на Великденската служба на 3 април в онази паметна година да не споменат името на Цариградския патриарх и се обявяват за независима Българска църква.

Едва след десет години българите се сдобиват с държавно признание на своята духовна свобода със султанския ферман от февруари 1870 г. Така те получават възможност да организират административно българската църковна територия, което по-късно става ориентир и при търсенето на политическа свобода на българския народ.

Почти 80 години продължава борбата с цариградската патриаршия, докато най-после през 1945 г. Българската православна църква бива призната за самостойна и равностойна на останалите поместни православни църкви на Балканите и по света.

Празнично богослужение в българския храм "Св. Стефан" в Цариград.

На 27 декември 2009 г., когато православната ни Църква чества св. архидякон Стефан, традиционно с благословението на Светейшия Вселенски патриарх и на Българският патриарх Максим в българският храм в Истанбул, носещ името на архидякон и първомъченик Стефан, се отслужва света Литургия оглавявана от български архиерей. Тази година по инициатива на фондация « Български правослевен храм Св. Стефан» , празничната света Литургия в храма край Босфора бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит. В съслужението взеха участие и свещеноик. Ангел Велков, свещеник към Българската църковна община в Цариград, свещеник. Иван Стойчев от гр. Русе и дякон Иван Петков, клирик от Софийска епархия, който е родом от Цариград. За да вземат участие в утренята и светата Литургия за празника, както всяка година, бяха дошли цели автобуси с поклонници от България.

Българският Великден

На 18 април (събота) 2009 г. в навечерието на Великден с великденска служба в българския железен храм "Свети Стефан" край Златния рог в Цариград беше възроден Българският Великден, с който през 1860 г. се полага началото на църковно-народните борби за свобода и независимост. Стотици българи, предимно от нашата страна, се събраха в храма, за да посрещнат светлото Христово Възкресение заедно. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква, протойерей Кирил Дидов, председател на столичния храм "Свети апостоли Петър и Павел", извърши службата.

110 години от освещаването на църквата

На 8 септември 2008 г с фотоизложба и тържествен концерт се отбеляза 110 години от освещаването на Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул в Централния военен клуб ,гр. София. В програмата се включиха изпълнителят на народна музика Илия Луков, „Смесен хор на транспортните работници" с диригент Петър Матев и вокална група „Чучулиги" с художествен ръководител Елена Божкова.

На 27 декември 2008 г. /Стефанов ден/ Българската желязна църква „Свети Стефан" в Цариград отпразнува 110 години от освещаването си в гр. Истанбул. По покана на фондацията стотици гости и цариградски българи почетоха празника на Желязната църква с тържествена литургия, водена от Митрополит Неофит и закрита от хора на Транспортните работници с диригент Петър Матев.

Сред българската делегация, която отпътува за да посрещне празника в Цариград, бяха министърът на транспорта Петър Мутафчиев и представители на ведомството, българският митрополит Неофит, представители на Светия Синод, областният управител на Пловдив Тодор Петков, бившият кмет на града Иван Чомаков, представители на Народното събрание. В навечерието на храмовия празник те бяха официално приети от Вселенския патриарх Вартоломей, който произнесе празнично слово и даде благословия на всички присъстващи. След събитието делегацията бе поканена на вечеря в Българската Екзархия.

ФРГИ раздаде наградите " Заедно" за 2007 г.

На 24 юли 2007 г. на официална церемония в Гранд Хотел София- Фондация " Работилница за граждански инициативи" връчи наградите " Заедно", за най-добра кампания за набиране на средства. Участие взеха над 17 неправителствени организации. Фондация " Български православен храм св. Стефан в Цариград", получи статуетка и грамота за " Най-много набрани средства". Наградата бе връчена от доц. Георги Лозанов на Жени Лазарова- член на УС.

Благотворителна фото-изложба

Като част от националната дарителска кампания на фондация „ Български православен храм св. Стефан в Цариград", на 10.01.2007 г., беше организирана благотворителна фото-изложба: „ Да спасим българската църква Св. Стефан в гр. Истанбул".Изложбата се състоя в галерия „ Сезони"( Дом на културата „ Средец").Автори бяха: Евгени Димитров, Христо Темелски, Димитър Дуков и Чавдар Дамянов.Снимките отразяваха величието и уникалността на Желязната църква. Изкуствоведът на галерията Филип Зидаров при откриването сподели, че е дълбоко развълнуван от тази българска светиня. Целта на благотворителната изложба беше, както набиране на средства за възстановяването на храма,така и популяризирането на духовните му ценности.

Премиера на документалния филм "Майката църква"

В подкрепа на Фондацията и Националната дарителска кампания "Св.Стефан" бе създаден и документалния филм "Майката Църква" с автор Горан Благоев, оператор Цветан Недков и изпълнителен продуцент Пенко Русев. Премиерата на филма се състоя в Евро-българския културен център (Министерство на културата) с голям успех. Топли думи на съпричастие с каузата отправи викарият на българския патриарх Максим, дядо Николай, към който се присъединиха и владиците от Св. Синод с "Многая лета".

Учередителят на Фондация "Български православен храм "Св.Стефан" в Цариград" Явор Камбуров сподели, че документалният филм е вълнуващ разказ за историята и значението на българската светиня на Златния рог, с който се надяваме да я направим по-близка до всички българи.

Филмът "Майката църква" е програмиран за излъчване по Канал 1 и Сателитен канал "ТВ България"на Българската Национална Телевизия на 27 декември (Стефанов ден), по телевизия "Евроком" през януари, по телевизия "ТВ 7" през февруари, по Военния телевизионен канал и Балкан българска телевизия през март.

Националната дарителска кампания за пълното възстановяване на Желязната църква в Истанбул, която бе обявена от Фондация "Български православен храм "Св.Стефан" в Цариград" през юни 2005 година, организира три благотворителни концерта в зала "България" на 29 и 30 октомври, както и на 01 ноември (Ден на народните будители).

В концертите взеха участие 9 хора от Бургас, Ямбол, Пловдив и София. Повече от 400 изпълнители гостуваха на сцената през трите дни и предоставиха безвъзмездно таланта си за спасяване на уникалната българска светиня на Златния Рог. Вълнуващи бяха детските изпълнения на Хора на пловдивските момчета с диригент Милка Стоева и "Децата на Орфей" с диригент Венеция Караманова.

При пълна зала, публиката стана на крака при изпълнението на Химна на народните будители и "Отче наш" и бурно аплодира изпълненията, посветени на деня на народните будители.

Медийни партньори на концертите бяха: Българска национална телевизия, Българско национално радио, радио "Classic FM", информационна агенция "Фокус".

Към дарителската кампания се присъедини и фондация "Работилница за гражданска инициатива".

За съхраняването на българския православен храм "Св. Стефан" в Истанбул може да дарите онлайн чрез сайта за благотворителни кампании www.zaedno.bg, създаден от Фондация "Работилница за граждански инициативи". Заедно.bg дава възможност на различни неправителствени организации и институции да популяризират своите благотворителни кампании и да набират средства за тях онлайн.

Заедно.bg помага на хората с благотворителни нагласи да открият идеята или организацията, която биха подкрепили, като същевременно им дава възможност да даряват бързо и лесно чрез своите дебитни и кредитни карти.

Благодарност към хората, които дариха средства до този момент:

Надка Гунева 20EUR, Момчил Рангелов 1000 лв. ,Красимир Гергов 5000 лв.,Вяра Яначкова 50 лв.,Ивелин Атанасов 100 лв, ДПС, които направиха дарение от 3000 щ.д., Иван Милушев Костов, който дари 100 лв., г-н Никола Василев - 10 лв, Б. П. Б. от гр. Тутракан - 20 лв, Борис Иванов Митев - 100 лв, Пламен Василев Драгомиров - 20 лв, Донка Николова Диева - 50 лв, Живка Колева - 40 лв, Апостол Георгиев - 100 лв, Мая Богданова - 45 лв, Димитрина Лазарова-Динева - 100 лв, Христина и Васил Велинови - 30 лв, Ивелин Младенов - 20 лв, Стефан Тодоров - 100 лв, Теофана Теофилова - 200 лв, Георги Ефтимов - 80 лв, Гина Тъпчева - 10 лв, Димитър Димов - 30 лв, Георги Стефанов - 700 евро, Велислава Йорданова - 50 евро, Ваня Иванова - 300 лв, Иванка Джолева - 1000 лв, Иван Великов - 200 евро, Живка Кондева - 150 лв., Дина Господинова - 20 лв., Станислава Добровска - 20 лв., Петър Кънев - 20 лв., Добринка Габровска - 20 лв., Елена Георгиева - 20 лв., Христина и Васил Велинови - 20 лв., Борислав Лазаров - 30 лв., Георги Кордов - 20 лв., Поля и Станимир Копарови - 20 лв, Клара Димова - 10 лв, Стоян Карадаков - 50 лв, Йорданка Шопова - 10 лв., Христо Димитров - 50 лв., сем. Тодорови - 2600 лв.;Илиян Димитров 1400 лв.; Анета Тодорова 100 лв.; Даниела Балева 40 лв.; Илияна Димитрова 100 лв.; Стефан Митов 80 лв.; Златина Добринова 20 лв.; Валентин Тодоров 100 лв.; А. Йорданова 10 лв.; Грета Степанян 50 лв.; Атанаска Ангелова 60 лв.; Росица Жекова 100 лв.; Стефан Янакиев 50 лв.; Любка Цветкова 100 лв.; Галя Бойчева 10 лв.; Кирчо 100 лв.; Денчо Желязков 100 лв.; Даниела Христова 100 лв.; Стефан Антонов 235 евро. Георги Николов 22 лв, Живка Кондева 50 лв., Георги Крумов 20 000 лв., Юлия Камберова 50 лв., Делян Манчев 200 лв., Цветан Йолов 20 лв., Пламен Богданов 50 лв., Драгомир Драгиев 5 лв., Станислава Стоянова 50 евро, Елена Тодорова 20 лв., Димитър Данов 100 лв., Валентин Попов 195 лв., Венцислав Манчев 30 лв.,Христо Стойков 20 лв.,Дарина Зиновиева 50 лв., Емил Григоров 150 лв., Георги Давидков 500 лв.,Зоя Симова 70 лв., Марина Йорданова 100 лв., Драгостина Крумова 50 лв., Димитър Аджеларов 50 лв.,Красимир Димитров 30 лв., Василка Рашкова 500 лв., Димитър Данов 100 лв., Живка Колева 455 лв., Стефан Хаджифилев 100 лв, Димитър Димитров 58,67 лв., Иван Минев 1220 лв., Стойчо Андреев 100 лв., Виолета Дамянова 100 лв., Стефан Бончев 195 лв., Стоянка Стаменова 30 лв., Деян Генов 120 лв., Боряна Нинова 50 лв., Живка Колева 237 лв., Стефан Бончев 195 лв, Дамян Дамянов 200 лв., Георги Запрянов 100 лв., Мариана Маринова 110 лв.Никола Хаджихристев 60 лв., Ваня Илиева 50 лв.,дарител 700 лв., Цветелина Стоилова 20 евро, Димитър Плачков 150 евро, Ростислава Тодорова 100 лв., Гергана Константинова 100 лв.

Карловското СОУ " Христо Проданов" на благотворителен търг успя да събере 1000 лв.

Камерна вокална формация " Елици" с диригент г-н Даниел Иванов изнесоха благотворителен концерт, от който се събраха 125 лв.

Български | English | Türkçе
© 2011, St. Stefan Created by onair.bg